Vill inte se, vill inte känna

Projektion är term inom psykologin som beskriver en försvarsmekanism som vi använder oss av, för att vi inte vill eller kan kännas vid känslor, svagheter, beteenden, egenskaper, tankar, attityder och önskningar.

Vem vill känna alla obehagliga, läskiga känslor som hotar att dyka upp? Vem vill erkänna beteenden som t.ex. att jag är snål, kritisk eller dryg? Nej inte jag. Så då överför jag det till andra människor – det är som att jag spelar upp en film och mina medmänniskor är filmduken. Om jag gör det blir bilden av mig som jag vill ha den – jag är ganska ok.

Det är mycket läkande om man vill se bilden som projiceras på medmänniskor. Som en spegel. Jag har tidigare skrivit om projektion i inlägget om relationer. Nu tänker jag ta projektioner till nästa nivå.

Jag har arbetat som terapeut i många och och jag har också arbetat med min egen process – både psykisk och fysisk process. Det jag under dessa år har lärt mig är, att vi gör mer än lägger upp en film på medmänniskor. Det är lätt för mig att känna vad mina klienter känner när de lägger ut en del av sina känslor i energifältet. De gör det eftersom det är för mycket i stunden att känna själv. Dvs. de lägger ur känslorna utanför sig själv.

Vart tar känslorna vägen? Här finns de i rummet, annars hamnar de i luften i det som kallas det kollektiva energifältet. Väl där behöver man inte känna sina egna känslor.

Men det räcker inte med det. Det finns medmänniskor som har som överlevnadsstrategi att bära andras känslor. Många av de som bär andras känslor tillhör de multisjuka när de blir äldre.

Känslor

Det är känslor som vi överför, främst rädsla men också ilska. Rädslan lägger sig i energifältet och därifrån går det sakta in i kroppen. Där blir det så småningom gifter som gör oss sjuka. Dessa gifter är utanför läkarvetenskapen – det bara blir sjukdomar av det.

Ett barn har olika sätt att överleva en dysfunktionell barndom. De barn som utvecklar en protesterande strategi, protesterar mot mamma och pappa, tar in ilskan från det kollektiva energifältet. En del av de våldsamheter som finns i samhället idag kommer från detta.

De barn som utvecklar en strategi av att ta ansvar för andra människors känslor, tar i första hand in rädslan från mamma och pappa. Barnet vill hjälpa föräldrarna och samtidigt få det barnet behöver. Då utvecklas ett beteende av att så fort någon nära är rädd, tar den personen över rädslan. Som vuxen hjälper personen sin partner eller andra nära personer.

Sjukdomar

Jag har sett en nivå till och det är att människor överför sjukdomar som de inte vill kännas vid på andra människor – via det kollektiva energifältet. De barn som får lära sig att ingen bryr sig om dem, gör vad som helst för att få det barnet behöver. De tar in andras sjukdomar som manifesteras i den vuxna kroppen. Dessa övertagna sjukdomar ger samma symtom som om det är egna sjukdomar men de läks snabbare.

Den som överför sjukdomar kommer inte undan i alla fall, sjukdomen manifesteras förr eller senare. Det är energin av sjukdomen som överförs.

Tänk om alla människor äger sina känslor, sina svagheter, sitt mörker vilken värld skulle vi ha då? En sak vet jag att vi skulle vara friskare, trivas mer med varandra och leva mycket mer kärleksfulla liv.

Relaterade inlägg